SUHOZID - JEDINSTVENA VJEŠTINA GRADNJE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 17.06.2016. / 18.06.2016.
vrijeme održavanja: prema rasporedu
voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s udrugom Dragodid organizira radionicu izrade suhozida

Uz izložbu Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s udrugom Dragodid organizira radionicu izrade suhozida.

Radionica će se održati u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla,

u petak 17 lipnja 2016. u vremenu od 10 do 17 sati i subotu 18. lipnja 2016. u vremenu od 10 do 13 sati.

Za radionicu nije potrebna najava, može se sudjelovati cijelo vrijeme izgradnje ili po izboru kraći vremenski period. Na svaki puni sat održat će se kratko predavanje o suhozidu. Radionica je namijenjena je svim uzrastima od 7 godina starosti na više. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Suhozid je tehnika gradnje građevina od lomljenoga kamena bez upotrebe vezivnog materijala. Tom tehnikom težaci su stvarali i ograđivali obradivu zemlju te je zato ona spadala u abecedu preživljavanja u surovom kršu jadranske Hrvatske. Klačine (vapnenice, japjenice, japnenice) također su bile zidane suhozidnom tehnikom, a njihovi zidovi i unutrašnjost morali su biti posebno čvrsti kako se ne bi raspali tijekom višednevnog paljenja. Stoga su klačinari svrstavani u najbolje majstore suhozida, a vještinu su počeli usvajati još odmalena, gradeći jednostavne zidove poput dvostrukog međašnog suhozida, koji je predmet radionice.

Više o klačinama saznat ćete na izložbi Priroda-laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje, a tijekom radionice Suhozid možete se okušati u stavljanju kamena na kamen i upoznati osnove vještine koja je stvorila naše obalne i otočne krajolike!

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050; katarina.ivanisin.kardum@tehnicki-muzej.hr

 

povratak