TESLA - POSLJEDNJE GODINE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 30.01.2014. / 30.01.2014.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Renato Filipin

Zorica Civrić će u četvrtak, 30. siječnja 2014, u 18 sati, održati predavanje s temom TESLA - POSLJEDNJE GODINE

Tehnički muzej nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada Nikole Tesle. U okviru Dana Nikole Tesle kod nas možete na prigodnim predavanjima saznati više o njegovom životu i radu. Dani Nikole Tesle održavaju se od 27. do 30. siječnja 2014.

U četvrtak, 30. siječnja 2014, u 18 sati, Zorica Civrić održati će predavanje TESLA - POSLJEDNJE GODINE

Sažetak predavanja:

Povodom Teslinog rođendana, magazin Time pisao je o njemu 1934. godine, „onnije proizveo ništa opipljivo za dugo vremena, ali on i dalje ostaje jedan od najistaknutijih živih izumitelja električnih aparata“.Ako bi jedna riječ mogla odrediti područje Teslina rada, onda je to energija. Istraživao je kompleks pitanja koja se tiču energije, od tehnologije proizvodnje i prijenosa energije do razmatranja svojstava energije sadržane u prirodi, okruženju i čovječanstvu.

Od 1920-ih Tesla nove izvore energije razmatra u okviru čitavog univerzuma ili svemira, razmatrajući porijeklo i intenzitet kozmičkih zraka i povezujući pitanja energije i oružja. Ova razmatranja nisu bila podržana konstrukcijom konkretnih uređaja. Tesline izjave i članci novinara laika koji su pisali opčinjeni njime, doprinosili su povremenom udaljavanju naučnog establišmenta od njega.

Ponovna iščitavanja njegovih radova doprinose sagledavanju Tesle ne samo kao utemeljitelja sistema proizvodnje i prijenosa električne energije, kao i radija i daljinskog upravljanja, već se prepoznaje njegov doprinos nauci u domeni robotike, radara, kompjuterske nauke, nuklearne i teorijske fizike.

Broj mjesta je ograničen, ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme po cijeni od 15 kn.

Informacije:

Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050

renato.filipin@tehnicki-muzej.hr

povratak