U RITMU SWINGA KROZ AUTOMOBILSKU POVIJEST

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 13.02.2016. / 13.02.2016.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: PlesnI klub JUMP’N’SWING ZAGREB i Tehnički muzej "Nikola Tesla"
voditelj: Marijo Zrna

Izložbu Automobil: kultura mobilnosti u subotu 13. veljače 2016. možete doživjeti uz plesni ritam swinga 

Pozivamo vas na plesnu avanturu u kojoj našu izložbu Automobil: kultura mobilnosti možete doživjeti na sasvim neuobičajen način. Uz članove plesnog kluba JUMP’N’SWING ZAGREB održat ćemo početni tečaj swinga. Upoznati ćete plesove koji su bili popularni od dvadesetih godina prošlog stoljeća i koje plešemo uz swing jazz, gipsy jazz, rockabilly, rhythm’n’blues, ali i electro swing. Neki od njih su charleston, lindy hop, balboa, authentic jazz, collegiate shag, boogie-woogie, rockabilly jive & east coast swing. Svaki od njih poseban je na svoj način i nosi energiju i kvalitetu glazbe koja je potaknula nastanak upravo takvih koraka i pokreta. Prvenstveno se plešu u paru, no mogu se plesati i samostalno ili u grupi (tzv. linijski plesovi). Swing je glazba koja pokreće, a na ovom početnom tečaju pomoći ćemo vam da osjetite pozitivnu energiju swing plesova. Steći ćete temeljna znanja o načinu kretanja i držanju tijela koji su svojstveni ovim plesovima. Jednako važna, čak i neophodna su pravila „vođenja i praćenja“, odnosno plesne komunikacije bez koje ples u paru ne može funkcionirati, a koja vam omogućuju da na svakom plesnom podiju nađete zajednički jezik sa svakim novim partnerom odnosno partnericom.

Swing potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, a pojavio se sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća. Bio je izrazito popularan sve do kraja II. svjetskog rata. Dolazak swinga na plesnu scenu koincidira s pojavom najupečatljivijih i najraskošnijih modela u povijesti automobilske industrije.

Tih godina predstavljen je Mercedes Benz S tip karakterističan po inovativnoj uporabi kompresora za pojačavanje snage motora. Duesenberg J je bio najjači, najbrži i najskuplji automobil na američkom tržištu. Bugatti Tip 41 Royale je svojim luksuzom, tehničkim perfekcionizmom i inovativnošću te karoserijskom avangardnošću srušio sve do tada poznate stereotipe u automobilskoj industriji. Tom nizu automobilskih monumenata toga doba treba dodati i Maybach Zeppelin, do tada najluksuzniji proizvod njemačke auto industrije. Gotovo istovjetni V12 motor pokretao je tada i zračni brod Graf Zeppelin, a bio je to prvi V12 motor u jednom njemačkom automobilu.  

Početak tečaja je u 18 sati, u subotu 13. veljače 2016. Tečaj se održava u prostoru postava izložbe Automobil: kultura mobilnosti. Voditelji programa su članovi kluba JUMP’N’SWING ZAGREB (http://www.jumpandswing.hr/

Predviđeno trajanje ovog početnog upoznavanja s ritmom swinga je oko 90 minuta i zbog prostornih ograničenja planiran je broj od 20 polaznika. Sudionici se mogu prijaviti u parovima ili kao pojedinci. Sudjelovanje je besplatno.

Prijave za sudjelovanje primaju se do popunjavanja predviđenog broja sudionika isključivo na mail marijo.zrna@tehnicki-muzej.hr. Dodatne informacije na 01/4881-626.

Tehnički muzej „Nikola Tesla“

Savska cesta 18, Zagreb

www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986/?ref=hl

povratak