odaberite godinu:

Izložba Abeceda novca

20.02.2015

Interaktivna izložba Abeceda novca namijenjena je djeci starijoj od 8 godina, a podučava osnovama financijske pismenosti

Otvorena prva interaktivna izložba o svijetu novca

pod nazivom „Abeceda novca“

 

Zagreb, 20. veljače 2015. – danas je u Tehničkom muzeju u Zagrebu otvorena interaktivna izložba za djecu i odrasle o svijetu novca pod nazivom „Abeceda novca“. Izložba se sastoji od 10 interaktivnih stanica kroz koje posjetitelji stječu znanje o osnovama financijske pismenosti, odnosno o povijesti, funkciji i vrijednosti novca, različitim vrstama trgovine, siromaštvu, štednji te ulaganjima. Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice, a što pravedna trgovina. Riječ je o prvoj izložbi ovakve vrste u Hrvatskoj, a ista je postava dosad obišla Austriju, Slovačku, Češku, Rumunjsku i Srbiju te ju je pogledalo više od 150.000 posjetitelja. Izložbu su inicirale Erste banka i Erste grupa u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom FRida & freD iz Graza.

S obzirom da je namijenjena prvenstveno djeci, i to starijoj od 8 godina, izložba Abeceda novca zamišljena je kao velika igra. Djeca na početku dobivaju elektronsku bankovnu karticu za osobni račun s početnim kapitalom. Prilikom posjeta postajama na izložbi, djeca imaju priliku kroz igru sudjelovati u važnim procesima protoka novca. Mogu obavljati razne poslove kako bi novac zaradili, štedjeli ili ga pak trošili ​​na razne usluge i robu. Na opipljiv i aktivan način djeca upoznaju funkciju i ulogu novca u našem društvu. Multimedijalni kviz na postajama pruža djeci priliku da testiraju novostečeno znanje i zarade novac “intelektualnim radom”. Primjena interaktivnih postaja omogućuje ciljano i samostalno učenje.

„Kao financijska institucija imamo veliku odgovornost prema zajednici u kojoj poslujemo u pogledu financijskog opismenjavanja mladih generacija. Mi u Erste banci kao i kolege u međunarodnoj Erste grupi kontinuirano težimo davanju doprinosa upravo ovom području. S obzirom na sveprisutnost novca, vrlo je važno djeci dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima o novcu pa čak i upravljanjem financijama, tako da od rane dobi mogu razviti odgovoran odnos prema novcu“, rekao je ovom prilikom Zdenko Matak, član Uprave Erste banke.


Tehnički muzej ima tradicionalnu edukativnu društvenu ulogu i brojne programe orijentirane ka poticanju djece na stvaranje vlastitog mišljenja, donošenja odluka i kritičkog razmišljanja. Takve životne sposobnosti (ne samo financijske) važne su podjednako za mlade i odrasle te se mogu razvijati i u kontekstu ove izložbe. Cilj Muzeja je povećanje interaktivnih sadržaja u čemu je i bit ove izložbe, kao i suradnja sa relevantnim ustanovama Europe kao što su Dječji muzej ZOOM iz Beča i Dječji muzej FRida & freD iz Graza.

Izložba „Abeceda novca“ može se razgledati u Tehničkom muzeju, Savska cesta 18, Zagreb sve do 10. siječnja 2016. Otvorena je za javnost od utorka do petka od 9 do 13 sati, subotu i nedjelju od 9 do 13 sati. Ponedeljkom i blagdanom zatvoreno. Ulaznica za posjet Muzeju ujedno je ulaznica za izložbu tj. ulaznicom za izložbu možete razgledati i cijeli Muzej. Informacije o izložbi dostupne su i na https://tehnickimuzejabecedanovca.wordpress.com/

 

Snimku izložbe možete pogledati i na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=nfUg62BohIs&feature=youtu.be

 

 

povratak