Kako nastaju kisele kiše

Kako nastaju kisele kiše

Kako nastaju kisele kiše, opće zagađenje zraka produktima izgaranja je glavni krivac

Prljava industrija i motori sa unutarnjim sagorijevanjem u atmosferu ispuštaju sumporni dioksid, dušikove okside i druge plinove koji se u zraku stapaju sa vodenim parama ili vodenim kapljicama i stvaraju kiseline koje zajedno s kišom padaju na zemlju kao kisele kiše, koje uništavaju biljni svijet, a naročito šume. Kako nastaju kisele kiše, opće zagađenje zraka produktima izgaranja je glavni krivac i mada se halabuka oko kiselih kiša od 80-tih godina na ovamo malo stišala i ekološki pokreti i aktivisti daju sve od sebe, te pogubne kisele kiše i dalje padaju. Mrtva, uništena stabla su posječena, pošumljena su neka područja, zamjena tehnologija na izgaranje čistim tehnologijama napreduje puno sporije. Kako nastaju kisele kiše, dokle god na zemlji bude gorjelo, bit će i kiselih kiša, možda s vremenom manje, možda više razrijeđene kiselosti, ali bit će ih. Činjenica je da te kisele kiše nanose štetu biljkama, životinjama, oštećuju građevine i škode samom čovjeku.

Kako nastaju kisele kiše, štete svemu živome na zemlji, pa čak i vodi koju pijemo

Pročišćena i filtrirana nafta bi smanjila emisiju štetnih plinova u automobilima. Termoelektrane mogu koristiti ugljen koji sadrži manje sumpora, tvornice bi sve morale imati ugrađene filtere i još puno toga možemo poduzeti prije nego svijet pređe na potpuno čiste tehnologije. Kako nastaju kisele kiše, štete svemu živome na zemlji, pa čak i vodi koju pijemo, ali ako nitko ne diže glas sve se opet radi po starome. Kiseline razjedaju sve živo, ribe u vodi, biljni svijet i truju nam zrak i vodu, truju nam život. KIsele kiše ubijaju stabla od korjena, otapaju teške metale u tlu i ubijaju hranjive tvari u tlu koje bi trebalo hraniti ljudski rod i životinjski svijet. Kako nastaju kisele kiše, nebrigom, odbijanjem da čujemo glas znanosti koja zna što se događa, umrtljivanjem vlastite savjesti i vlastitog dijela odgovornosti u kiseloj drami svijeta. U morima i jezerima umiru cijeli ekosustavi, a nestaju mnoge žive vrste na kopnu.

Kako nastaju kisele kiše, promijenjeni okoliš mijenja klimu

Veliki tvornički zagađivači su odgovorni za smog u gradovima pa su to riješili trikom gradnje visokih tvorničkih dimnjaka, uz koje se pri tlu nekako moglo disati, ali plinovi iz sagorijevanja odlaze još brže u atmosferu, a rezultat su i dalje kisele kiše. Kako nastaju kisele kiše, mijenjaju okoliš, no, promijenjeni okoliš mijenja klimu. U oceanima, morima, jezerima i rijekama u zakiseljenoj vodi umiru vodena bića, na kopnu umiru šume, raslinje i nisko bilje i stanovnici koje su prehranjivali, obradive površine zakiseljene ne daju roda i sve to može donijeti pomor i glad. Sve je lančano povezano i u tom lancu i najmanja promjena utječe na sav živi i nećivi svijet, jer kisele kiše oštećuju i građevine, nagrizaju ih, mrve i ruiniraju. Kako nastaju kisele kiše, čovjek slovi kao najpametnije biće na zemlji i vrijeme je da se zapita: Quo vadis homine? Kuda ideš čovječe, u vlastito uništenje ili ćeš se trgnuti?

Tagovi:

Više članaka

Tablete za erekciju

Tablete za erekciju

Seks je mnogima veoma bitna stavka u životu, moglo bi se čak reći jedna od sporednih stvari oko čega se svijet vrti. U zadnjih nekoliko godina, sve više se muškaraca bori sa problemom ve

Jutarnja erekcija razlog

Jutarnja erekcija razlog

Vjerojatno se svaki muškarac dosada u svom životu ujutro probudio neugodnom pojavom erekcije. Mnogi muškarci ne znaju koji je jutarnja erekcija razlog k tome i zbog čega se to i događa.

Zašto štucamo

Zašto štucamo

Svima nama se dogodi da nekada štucamo nakon obroka. No, većina ne zna zašto štucamo nakon obroka. Štucanje se zna pojaviti kada svoj stomak povećamo iznad normalne veličine. Ljudski stomak se nalazi